Arkiv. Foto: Jan Düsing/Pressens bild.

Krav på höjd sälskadeersättning

Sälstammen blir allt starkare och det ställer till stora problem för kustfiskarna. Fjorton landshövdingar i Sverige har gått samman och kräver höjd sälskadeersättning. De vill höja ersättningen till 40 miljoner kronor och det välkomnas av de skånska fiskarna.

Den svenska sälstammen har växt till sig rejält och sälens skadeverkningar beräknas nu kosta fiskarna 50-60 miljoner kronor per år. Håkan Hjelm från Kivik är fiskare och han säger att Skåne ännu inte har drabbats särskilt hårt av sälskador men att fiskarna märker att det kommer mer och mer, särskilt i Åhusområdet.

Fiskeridirektören Johan Wagnström på Länsstyrelsen säger att om vi ska ha en växande sälstam så måste ersättningen bli högre, annars kommer inte fisket att överleva.

De svenska landshövdingarna efterlyser i förlängningen en plan som bestämmer hur stort sälbeståndet ska få lov att bli och tills en sådan plan finns vill man öka sälskadeersättningen till 40 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".