Lund skär ner på flyktingmottagande

Lunds kommun minskar anslagen till flyktingmottagandet. I budgeten för nästa år sparar kommunen in 4,1 miljoner av anslagen.

Lunds kommun har tidigare satsat pengar för flyktingmottagning utöver de statliga medel som följer med mottagandet av flyktingar.

Men den nya borgerliga ledningen tycker att de statliga medlen borde räcka.

- Det är ju staten som ska bekosta flyktingmottagandet. Vi menar att det är staten som ska ta ansvaret, säger kommunstyrelsens ordförande moderaten Mats Helmfrid.

Besparingarna kan innebära att man inte tar emot lika många flyktingar som idag säger Mats Helmfrid men vänsterpartisten Erland Stensson, avgående ordförande i socialnämnden, tror att nedskärningarna framförallt kommer att drabba den psykosociala delen av mottagandet.

- Dels är det kurativa och stödjande åtgärder, dels är det arbetsmarknadsinriktningen. Blir den försämrad så kommer också tiden innan flyktingarna kommer in i vanligt arbete att förlängas. Och i längden kan det bli större kostnader för kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".