Dyrt inte använda bussbälte

I dagarna sätter Skånetrafiken in ett stort antal nya bussar bland annat på sträckan Lund-Malmö. Alla nya bussar har nu bälten, och de måste användas för annars blir det böter.

Både polisen och Skånetrafiken erkänner att de inte varit så bra på att informera resenärerna om de nya reglerna.

– Informationen kan säkert göras tydligare. Som resenär måste man använda bälte om det finns, säger Sven Tufvesson, chef för regionbusstrafiken på Skånetrafiken.

Reglerna säger att de som åker buss och sitter på en plats där det finns ett bälte ska använda det, Den som inte gör det och är över 15 år får böta 1 500 kronor vid en kontroll.

Polisen säger att man kontrollerar bussar vid vanliga trafikkontroller, men medger att man hittills inte haft några riktade räder mot just bältesanvändning i buss och man har inga planer för det heller.

– Både vi och bussbranschen bör bli bättre på att informera om detta, säger Erling Andersson, poliskommissarie och chef för trafiksektionen i Skåne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".