Snart möjligt betala buss med mobil

Snart kommer man att kunna betala bussbiljetter med sin mobiltelefon. För att minska kontanthanteringen på bussarna utvecklar Skånetrafiken just nu ett nytt betalningssystem för mobiltelefoner, och systemet kommer att testas på försök i Malmö och Helsingborg under vintern.

– Den stora vinsten är att man blir oberoende som kund att ha kontanter på fickan för att kunna åka kollektivt, säger Jan Henrik Pettersson, kommersiell chef på Skånetrafiken.

För att betala biljetten med telefonen måste man ladda ner ett program till sin mobiltelefon. Programmet är sedan anslutet till ett vanligt betalkort och med några klick på mobilen betalas biljetten. Pengar dras från betalkortet och en bekräftelse, som man visar upp för busschauffören, skickas till mobilen.

– Om det här försöket faller väl ut så kommer alla att kunna betala med mobilen under nästa år, säger Jan Henrik Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".