Modersmålsundervisning får extra pengar

Socialdemokraterna och samarbetspartierna i Malmö har beslutat att skjuta till sju miljoner kronor extra till modersmålsundervisningen nästa år. Beslutet grundar sig bland annat på Skolverkets kritik efter inspektionen i våras av Malmös skolor.

En del av problemen som Skolverket pekade på kommer man emellertid inte att göra något åt.

– Man kan ju bara ålägga kommunerna att åtgärda det som strider mot lagen, säger Agneta Eriksson, Malmös skolkommunalråd.

Pengarna kommer främst att gå till att stärka modersmålsstödet i grundskolan, alltså det stöd som elever får i olika skolämnen på sitt eget modersmål. Det var en av de saker som Skolverket i sin revision uppmanade Malmö att satsa på, men de påpekade också andra saker.

Drygt 20 procent av Malmös grundskoleelever läser modersmål, och det är ungefär hälften av dem som är berättigade till det. Att det är så få tror Skolverket beror på hur modersmålsundervisningen är organiserad.

– Modersmålsundervisningen lades ju utanför ordinarie lektionstid och då blev det inte så attraktivt för eleverna, säger Per Ingvar De la Mott, som är undervisningsråd på Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".