Glaskrossare betalar och ber om ursäkt

Fyra ungdomar krossade över 70 rutor på Påarps skola, utanför Helsingborg. Kostnaden för det kommunala bostadsbolaget blev 300 000 kronor. Men den här gången fick polisen tag på dem som förstörde skolan och nu får Kärnfastigheter både pengar och en ursäkt.

– Det händer någon gång, men inte ofta. Annars får kommunen stå för kostnaden, säger Remi Jönsson, socialdemokratisk styrelseordförande för Kärnfastigheter.

Varje år kostar skadegörelsen i Helsingborg uppemot fyra miljoner kronor. Det är väldigt sällan man får tag på dem som förstör, eller får ersättning. Så när man väl fick tag på de ungdomar som förstört Påarps skola ville kommunen ha betalt för allt. Men till sist accepterade man en summa på 100 000 kronor, eftersom alternativen var att processa länge eller kanske inte få något alls. Men man ville också ha en personlig ursäkt från de fyra som krossat rutorna.

– Ungdomarna ångrade vad de gjort, och det är ett gott tecken för framtiden, säger Remi Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".