Sjukskrivningarna ökar igen

Sjukskrivningarna i Skåne minskar inte längre som de gjort under de senaste åren. Istället börjar man från Försäkringskassans håll se en svag ökning.

Som det ser ut idag så har Malmö ett ohälsotal på 38 dagar per person, det vill säga att sjukskrivningsgenomsnittet för varje Malmöbo är 38 dagar per år. En minskning med bara en tiondels dag skulle betyda en minskad kostnad på en miljon för samhället, enligt försäkringskassan.

Från sjukvårdens sida håller man med om att samarbetet behöver utvecklas och att fler parter behöver engageras i det. Försäkringskassan efterlyser alltså bättre kvalitet och tydligare underlag för sjukskrivningarna.

Men som läkare finns det saker som man måste förhålla sig till, som inte alltid är självklara eller tydliga, säger Jesper Persson, medicinsk rådgivare från Sydvästra Skånes distriktsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".