Läkarupphandling överklagas

Nordvästra Skånes sjukvårdsdistrikt överklagar länsrättens dom som gäller upphandling av familjeläkare. Distriktet vill mer kunna styra att patienterna får gå till samma läkare, något som länsrätten menar i vissa fall kan strida mot lagen om offentlig upphandling.

– Vi måste testa detta, och jag tror att vi följs av resten av Sverige. Upphandling passar inte för läkare, säger Ulla-Britt Andersson, ordförande för Nordvästra Skånes sjukvårdsdistrikt.

Lagen om offentlig upphandling styr hur en upphandling ska göras. Tanken är att lagen ska stimulera till ökad konkurrens och till att leverantörer får lika konkurrensvillkor. Men det har under en tid debatterats om lagen gör mer ont än gott i sjukvården.

För att patienter skulle slippa byta läkare provade Nordvästra Skånes sjukvårdsdistrikt en upphandling där man lade stor vikt vid relationen mellan läkare o patient under begreppet synnerliga skäl. Länsrätten kom fram till att man brutit mot lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".