Nyupptäckt annex vid Ale stenar

Ale stenar, Sveriges största skeppssättning, kan vara mycket äldre än vad man hittills trott. En undersökning med ny teknik, så kallad georadar, visar på intressanta lämningar runt den 67 meter långa skeppssättningen.

– Det verkar som om det funnits en mindre skeppssättning strax bredvid. De kan ha varit omgivna av ett dike och kanske en pallisad. Kanske också av byggnader och gravar, säger Lars Inge Larsson vid Riksantikvarieämbetet.

Med ny avancerad teknik har man tittat ner i marken utan att använda spade. Georadar och magnetundersökningar är den nya arkeologin som snabbt kan undersöka stora områden utan att vare sig röra eller förstöra.

Skeppsformen är en av människans äldsta symboler och används även idag i kyrkor och till och med som form på kistor. Skeppet symboliserar människans och naturens kretslopp. Arkeologer tror att Ale stenar restes för cirka 1400 år sedan, men de nya fynden med bland annat den lilla skeppssättningen visar att platsen kanske användes för över 3 000 år sedan.

– Den nya strukturen som dyker upp påvisar ett mycket djupt bruk av den här platsen, säger arkeologen Tore Artelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".