Mulliga mammor peppas till sundare liv

Att vara överviktig och gravid innebär stora risker för både för fostret och kvinnan, till exempel ökar risken för havandeskapsförgiftning.

På mödravårdscentralen i Eslöv satsar man därför nu på särskild vård för överviktiga gravida kvinnor i Mulliga Mammors Mödravård.

Men övervikt under graviditeten är ett känsligt ämne. På vissa vårdcentraler väger man inte ens kvinnor som är för tjocka för att man tycker att det är genant.

– Det är så skamfyllt att man inte ens vågar ta i det och göra något åt det men vi bestämde oss istället för att peppa dessa mammor, säger läkaren Karin Wahlberg på Eslövs mödravårdscentral som tog initiativet till projektet Mulliga Mammors Mödravård.

Projektet arbetar både individuellt och i grupp för att informera om mat och kost.

Bakgrunden till att man just i Eslöv startat Mulliga mammors mödravårdscentral är att man märkt av att det på landsbygden finns fler överviktiga mammor än vad det finns i städer. Jämför man till exempel Eslöv med Lund så finns det mer än dubbelt så många överviktiga småbarnsmammor i Eslöv, drygt 50 stycken på ett år.

Som hjälp till mulliga mammor finns två stycken dietister att få råd av, och även gynekologerna ger sina tips på vägen.

– Vi vill inte banta ner dessa kvinnor under graviditeten, det är frågan om att inte gå upp för mycket och vi försöker stötta med andra matvanor för att kvinnorna skall må så bra som möjligt under sin graviditet, säger Karin Wahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".