Skånska småbutiker minskar rånrisken

Skånska småbutiker har blivit bättre på att minimera riskerna för att bli rånade eller för att personalen ska utsättas för våld. Det är visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket.

I våras och i somras fick 241 mindre skånska butiker påhälsning från arbetsmiljöverket som kontrollerade hur bra butikerna var på att minska riskerna för att personalen skulle bli utsatt för rån och våld, och resultatet var allt annat än upplyftande. Av de 241 butikerna så fick 172 stycken anmärkningar på sitt förebyggande arbete.

– Problemet var att man oftast inte arbetat med arbetsmiljön på ett mera systematiskt sätt, säger Kristina Adler, projektledare på Arbetsmiljöverket i Malmö.

Men efter en uppföljning under hösten kan Kristina Adler konstatera att säkerheten blivit mycket bättre. Av de 172 butiker som fick anmärkningar så är det nu bara 20 som fortfarande inte håller måttet. De övriga lever nu upp de krav som Arbetsmiljöverket ställer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".