Lokala politiker vill inte ha biltullar

Miljöminister Andreas Carlgren ställer sig nu positiv till att införa trängselskatt även i Malmö, men de lokala politikerna är mer skeptiska.

Efter att regeringen nu beslutat att Stockholmsförsöket ska bli permanent, så kan liknande skatter också bli aktuella i andra kommuner i landet. I en intervju i Sydsvenskan betonar dock samtidigt miljöminister Andreas Carlgren att det är de lokala politikerna som i så fall som måste fatta det beslutet.

I Malmö är både socialdemokraterna och det största oppositionspartiet, moderaterna, tveksamma till att inrätta trängselskatter.

– Det finns ingen motivering för trängselavgifter i Malmö idag. Persontrafiken har varit oförändrad i de centrala delarna av Malmö de senaste åren, men däremot har busstrafiken ökat, säger socialdemokraten Emmanuel Morfiadakis, ordförande i tekniska nämnden i Malmö.

Istället för trängselskatter vill man lösa trafikproblemen i Malmö på andra sätt. I socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets gemensamma budgetförslag för 2007 föreslår man bland annat en utredning av trafiksituationen i staden.

– Vi vill titta på andra åtgärder, till exempel infartsparkeringar och höja parkeringsavgifterna, säger Emmanuel Morfiadakis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".