Färjeanställda demonstrerade

Ett femtiotal färjeanställda i Helsingborg demonstrerade på måndagen i protest mot skattekonflikten mellan Danmark och Sverige genom att gemensamt går till Arbetsförmedlingen och skriva in sig.

Stämningen bland sjöfolket präglades av uppgivenhet, mycket för att de inte tyckte att arbetsförmedlingen gav dem något stöd.

– Varför ska en liten människa behöva slås och sparkas för att höras till maktens boningar, undrade Anette Johansson var en av dem som skrev in sig som arbetssökande.

Skattekonflikten mellan Danmark och Sverige innebär enkelt uttryckt att de färjeanställdas löner beskattas två gånger. Lönen blir låg och flera anställda hotas av hundratusentals kronor i skatteskulder.

Hundratals personer, kanske rentav tusentals, kan alltså tvingas sluta arbeta på färjorna. När de söker ett nytt jobb så är risken stor att de erbjuds sina gamla. Enligt A-kassereglerna kan man förlora ersättningen om man tackar nej till ett jobb.

– Tar vi inte jobbet så blir vi av med A-kassan. Jobbar vi så byggs skatteskulden på, säger, Henrik Hägg som är anställd på HH-ferries.

Men för att A-kassan ska få reda på det krävs att arbetsförmedlingen rapporterar att en arbetssökande tackat nej. Det tänker man inte göra säger Kent Gammal, chef för Arbetsförmedlingen sjöfart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".