Polisen gynnar ett bärgningsföretag

Bärgare i Skåne riktar kritik mot polisens sätt att agera, när bärgningsbilar beställs till trafikolyckor. Man anser att polisen lägger sig i vilket företag som ska få bärga krockade bilar, och att det i sin tur gör att det bli krångligare för bilisten, när sedan försäkringspengar ska betalas ut.

– Vi blir bortkörda från de trafikolyckor vi kommer till genom de avtalskunder vi har – vi blir tillsagda att åka därifrån och att de ska beställa sin egen bärgare, säger Hasse Karlsson, som är platschef på ett bärgningsföretag i Malmö.

Bärgningsföretagen menar att polisen sätter sig över avtalen som finns mellan bärgarna och försäkringsbolagen, när de ringer SOS Alarms dotterbolag You Call och begär bärgare.

You Call har nämligen i sin tur ett avtal med ett speciellt bärgningsföretag, vilket alltså i praktiken innebär att bara ett särskilt företag gynnas, oavsett vilket försäkringsbolag den krockade bilen är försäkrad hos.

Hos polisen menar man emellertid att kritiken är obefogad, och att anledningen är att polisen vill ha ett enda nummer att ringa till, när det behövs bärgare.

– Tidigare hade vi flera nummer att ringa till beroende på var olyckan inträffat, men det visade sig att det inte fungerade i praktiken, säger Hans Järvestam, biträdande chef för länsoperativa avdelningen i Skåne.

Det pågår nu en upphandling med ett system som ska förenkla hela processen med att beställa bärgare efter trafikolyckor, men när det här systemet är klart är fortfarande oklart.