Svår platsbrist på skånska häkten

Platsbristen på de skånska häktena är nu så svår att Kriminalvårdsverket tvingas göra om fängelser till häkten.

– Under hösten har vi haft den värsta situationen någonsin. Vi har fått köra folk som väntar på hovrättsförhandling till lediga platser uppåt i landet, säger Monica Klingström, regionchef för Kriminalvården i Södra Sverige.

Avdelning görs om
För att lösa den värsta bristen gör kriminalvården nu om en avdelning på Kirsebergsanstalten i Malmö som nu håller nu på att tömmas på fängelsefångar för att lämna plats åt häktade. På så sätt får man 20 nya platser i Skåne.

– Jag kan inte hitta någon annan lösning. Jag har tittat på alla andra möjliga alternativ. Men det finns lite lediga platser på anstalterna, framför allt uppåt i landet, där vi har öppnat nya anstalter, säger Monica Klingström.

Gammalt problem
Problemet med överfulla häkten är inte nytt. De senaste åren har det ofta kommit rapporter om beläggningsgrader över 100 procent men nu har det alltså gått så långt att man tvingats att transportera häktade norrut för att de ska få plats och det är ovanligt och skapar också problem.

– Dels är det en säkerhetsrisk att ligga ute och köra på vägarna, dels kostar det pengar, dels kan de inte ta emot besök från anhöriga och advokater, säger Monica Klingström.

De nya platserna på Kirsebergsanstalten är en kortsiktig lösning på lång sikt hoppas Kriminalvården på de 120 platser som det nya planerade häktet i Helsingborg skulle ge men de platserna finns inte än.