Båstad lockar elever med cyklar

Kommunfullmäktige i Båstad har nu slutligen ja till att köpa in cyklar för 750 000 kronor för att locka elever på de kvalificerade yrkesutbildningarna att skriva sig i kommunen.

Frågan mötte motstånd förra gången den var uppe i kommunfullmäktige, men efter en extra vända på onsdagen klubbades förslaget igenom.

Cyklarna ska användas som lockbete. De närmare 300 elever som går på de kvalificerade yrkesutbildningarna i Båstad får ett förmånligt erbjudande, i utbyte mot att de skriver sig kommunen.

Långdraget beslut
Förspråkarna för cykelkampanjen hade hoppats att beslutet skulle klubbats redan i oktober. Men då mötte det motstånd i fullmäktige som inte ville ställa upp med de 750 000 kronorna för cykelinköpet. Ärendet skickades tillbaka till kommunstyrelsen för ny handläggning. Men moderaterna, bjärepartiet och folkpartiet är för cykelaffären och med sin majoritet i fullmäktige fick de ärendet att gå igenom.

Nya skatteintäkter
Nu hoppas de tjäna miljoner till Båstads kommun genom att eleverna skriver sig i kommunen. Dels genom statsbidrag de får för invånarna och dels genom nya skatteintäkter.

Eleverna får alltså möjligheten att låna en cykel under sin studietid och köpa den för en symbolisk summa när de slutar. Ju snabbare de folkbokför sig i kommunen desto billigare ska det bli att ta cykeln med sig när studietiden är slut.