Hallandsåsbygge går i rekordfart

Tunnelarbetet genom Hallandsåsen slår just nu hastighetsrekord, men man ligger ändå ett halvår efter i tidplanen och både prislapp och slutdatum är osäkra.

Hittills har man borrat knappt en kilometer in i berget med den nya tunnelborrmaskinen och betonginkläddningen håller tätt.

– Det viktigaste för oss är att få en kvalitativt bra tunnel, framdrivningshastigheten får komma i andra hand, säger projektchef Christer Möller.

Hastigheten ökar
Det har varit ett år av problem, färdiga tunneldelar som börjat röra på sig, den nya tunnelborrmaskinen Åsa har inte tyckt om vissa bergstyper. Men de senaste månaderna har intrimning av utrustning och stabilisering av tunnelrören gjort att hastigheten i borrandet ökar för varje dag.

Slutdatum osäkert
Inne i den färdiga delen är det torrt och Åsa, inte en vän liten borrmaskin som namnet antyder utan ett 250 meter långt stålmonster, har nu klarat av de flesta bergtyper i åsen. Och man har legat långt under vattendomstolens tillstånd för hur mycket vatten man tappar ur åsen. Men förseningarna tidigare i år har gjort att slutdatumet 2012 är osäkert, precis som prislappen 7,5 miljarder kronor.

– Vi vill gärna skjuta på frågan och återkomma med en säkrare prognos när vi har fått köra lite till, säger Christer Möller.

Kritik mot projektet
Hallandsåskommittén, som granskar tunnelbygget på regeringens uppdrag, riktade tidigare i år kritik mot projektet för de många tekniska problemen, bland annat att delar av tunnelröret flyttat på sig.

– Vi hade bekymmer med rörelse men det problemet är löst nu och nu har vi en stabil tunnel men det var ett problem vi inte gillade, säger Christer Möller.