Miljonskadestånd för felaktiga bygglov

Kävlinge kommun döms nu till att betala ytterligare drygt 6,5 miljoner kronor plus ränta utöver de 1,7 miljoner som redan betalats, i skadestånd till fastighetsbolaget Löddekärnan i Löddeköpinge.

Bakgrunden är att kommunen gett två felaktiga bygglovstillstånd för att ha livsmedelsförsäljning på Center Syd-området, vilket har inneburit stora förluster för Löddekärnan som äger ett köpcenter några kilometer från Center Syd.

Ingen livsmedelsförsäljning
I slutet på 1980-talet antog Kävlinge kommun en detaljplan för området där nu köpcentrat Center Syd ligger. I planen stod det att handel fick bedrivas på området, men däremot inte livsmedelsförsäljning.

Godkändes inte
1991 byggdes Center Syd på området och ungefär samtidigt bestämde sig även Kävlinge kommun för att man ville ändra detaljplanen, för att då ta bort förbudet mot att ha livsmedelsförsäljning på området. Men ändringen godkändes inte av regeringen.

Gav bygglov ändå
Trots det valde kommunen att ge ett tillfälligt bygglov för att ha livsmedelsförsäljning i Center Syd-anläggningen. Två år senare gav Kävlinge kommun ytterligare ett bygglov, men även det var ogiltigt.

Stora hyresförluster
Genom de olagliga bygglovsbesluten har Löddekärnan som alltså äger Lödde Centrum några kilometer från Center Syd, bland annat haft stora hyresförluster.

Slutnota 17 miljoner
På fredagen dömde hovrätten alltså Kävlinge kommun till att betala drygt 6,5 miljoner kronor i skadestånd, utöver de 1,7 miljoner som redan betalats. Lägger man då på en ränta som räknas från början av 1990-talet hamnar slutsumman på runt 16, 8 miljoner kronor.