(kd) i Sjöbo samarbetar med Sjöbopartiet

Kristdemokraterna i Sjöbo kommun inleder nu ett valtekniskt samarbete med bland annat främlingsfientliga Sjöbopartiet.

– Vi har blivit utfrusna av de andra borgerliga partierna och efter moget övervägande ingick vi i ett rent valtekniskt samarbete som ger oss större representation i nämnder och utskott, säger Lars Lundberg, ordförande i kristdemokraterna i Sjöbo.

Sjöbopartiet bildades som en utbrytargrupp ur centern och partiet och dess förre detta ledare Sven-Olle Olsson blev snabbt riksbekanta i samband med folkomröstningen 1988 då Sjöbos kommuninnevånare beslutade att inte ta emot flyktingar, ett beslut som senare har upphävts av kommunfullmäktige.

Partiet är känt som främlingsfientligt och kämpar fortfarande för att Sjöbo inte ska ta emot flyktingar. Och från kristdemokraterna centralt tycker man det är olyckligt att (kd) i Sjöbo nu samarbetar med Sjöbopartiet och man delar inte Lars Lundbergs åsikt om att Sjöbopartiet är rumsrent.

– Jag tycker det är olyckligt att man har inlett det här samarbetet och jag tror inte att våra väljare förväntar sig att kristdemokrater i någon del av landet skall inleda ens ett valtekniskt samarbete med partier som Sjöbopartiet, säger Göran Holmström, vice partisekreterare i kristdemokraterna

Men trots kritiken från centralt håll kommer kristdemokraterna i Sjöbo att fortsätta att samarbeta med Sjöbopartiet.

– Det är klart att man är lyhörd för vad riksorganisationen, de har en rekommendation att vi inte skall samarbeta med Sverigedemokraterna men Sjöbopartiet är inte Sverigedemokraterna och nu har vi gjort den här överenskommelsen och har redan skrivit på och vi står för det vi har gjort, säger Lars Lundberg.