Rykte får ungerska romer att söka asyl

Rykten om att Sverige erbjuder jobb och bostad har fått snart 300 romer från Ungern att resa till Malmö för att söka asyl.

– Den senaste veckan har 97 personer sökt men det är väl känt i Ungern nu att ungrare söker asyl i Sverige och att möjligheterna att få uppehållstillstånd är ganska små, berättar Oskar Ekblad, enhetschef på asylprövningen i Malmö.

Väl här söker personerna förgäves asyl. I praktiken är det näst intill omöjligt för EU-medborgare beviljas det. En orsak till att de söker sig hit kan vara att det förekommit rykten och löften om jobb och boende i Sverige.

Personal från svenska ambasaden reser idag till södra Ungern för att informera om läget och ungerska medier har ochså uppmärksammat det här.

Samtidigt som det raporteras om att nya familjer är påväg mot Sverige arbetar Migrationsverket i motsatt riktning. I söndags åkte första gruppen som fått avslag tillbaks till ungern.

– En sådan här våg av personer kan inte vara ihållande om man inte också får uppehållstillstånd och på det sättet har våra beslut effekt, säger Oskar Ekblad.