Färjeanställda slipper skatt

Anställda svenskar på färjorna mellan Sverige och Danmark slipper skattekrav på flera hundratusentals kronor. Finansminister Anders Borg föreslår en retroaktiv lagändring som innebär att de som fått restskatt kan riva kravet.

Peter Bergman, proviantör på HH Ferries har fått skattekrav på 320 000 kronor.

- Äntligen har oket släppt från axlarna. Nu ska jag korka upp en flaska champagne, säger Peter Bergman.

Skattekravet som Peter Bergman fått beror på att svenska sjömän ombord på danska färjor får betalt med dansk nettolön. De anställda danskarna slipper skatt medan svenska skattemyndigheter anser att svenskarna ska betala skatt.

Ända sedan i våras har Kent Härstedt, socialdemokratisk riksdagsledamot från Helsingborg, jobbat för att regeringen ska lösa problemet för Peter Bergman och hans kollegor.

- När vi drev på i våras så kom ett besked från förre finansministern Per Nuder att de tillsatt en arbetsgrupp för att hjälpa de sjöanställda. Den nye finansministern ska ha credit för att han väljer att ta det här beslutet, säger Kent Härstedt.

Skattekraven hade kunnat drabba uppemot 200 anställda som jobbar kring sundet, menar Kent Härstedt. Anställda som hade varit tvungna att säga upp sig eftersom de inte skulle klara av att arbeta under de här villkoren.