Piccolo Mondo i arbetsdomstolen

Efter ett bråk på Restaurangen Piccolo Mondo i Malmö förra året sparkade ägaren fem anställda. Men uppsägningarna var felaktiga menar tre av de anställda som nu kräver skadestånd. Idag inleds förhandlingar i arbetsdomstolen.

Det var förra sommaren som ägaren till restaurangen sparkade fem av sina anställda med omedelbar verkan efter ett bråk.

Men tre av de anställda menade att uppsägningarna var ogiltiga och tog omedelbart kontakt med hotell- och restaurangfacket och genom facket kräver de nu skadestånd av restaurangen. Men restaurangägaren å sin sida menar däremot att de tre själva sagt upp sig.

Två av de kvinnliga anställda anklagar dessutom restaurangägaren för sexuella trakasserier. Han ska enligt kvinnorna vid flera tillfällen ha tafsat på dem och kommit med sexuella inviter. Men ägaren nekar bestämt till även de här anklagelserna. Kvinnorna har tidigare polisanmält honom för de påstådda trakasserierna, men utredningen lades ner i brist på bevis.

Det är inte första gången som hotell- och restaurangfacket och Piccolo Mondo inte kommer överens. I fjol ville inte restaurangägaren lämna ut anställningsbevis för sin personal.  Det ärendet slutade i en förlikning där Piccolo Mondo fick betala 30.000 kronor till hotell- och restaurangfacket.

I fjol sommar var facket och restaurangen oense igen. Den gången hotade facket med blockad om ägaren inte tecknade kollektivavtal. Hoten fick önskad effekt och avtal skrevs under.

Så när parterna möts i arbetsdomstolen på måndagen så är det tredje gången på kort tid som parterna haft en konflikt.