Våldtäktsutredingar läggs ofta ner

Polisens utredningar av anmälda våldtäkter i Skåne läggs ofta ner. Bara omkring åtta procent av övergreppen utomhus leder till åtal, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Man måste säkra bevisning väldigt snabbt. Om det kommer in en anmälan om något som skett flera veckor eller månader tidigare och hon inte vet vem det är, då är det väldigt svårt att få fram vem som är den skyldige, säger åklagaren Christina Nilsson.

Skåne fick under första halvan av 2006 in 61 anmälningar om våldtäkt eller försök till våldtäkt utomhus. En jämförelse med antal åtal under samma period visar att ungefär åtta procent leder till åtal. 

När det gäller våldtäkter inomhus, alltså de som oftast sker inom relationer, visar det sig att ungefär 27 procent av anmälningarna leder till åtal.

Men trots att det är större chans till åtal är det betydligt färre kvinnor som vågar anmäla våldtäkter som sker i hemmet.

– Ofta är det barn inblandade och då är det svårt att anmäla, säger Kerstin Nordgren, överläkare på Kvinnokliniken i Kristianstad.