Nytt finskt bud på Swedish meats

Ett nytt bud har nu lagts på delar av slakterikoncernen Swedish meats verksamhet, som bland annat har stora anläggningar i Kävlinge och Kristianstad.

Budet kommer från det finska börsnoterade livsmedelsföretaget Atria med svenska dotterbolaget Lithells.

– Fördelarna för oss är att vi kan kombinera det bästa med Atria i Sverige med en bra del av Swedish meats och det bildar bra förutsättningar för att skapa ett starkt svenskt köttföretag, säger Christer Åberg, vd på Lithells.

Budet på 1,3 miljarder kronor gäller Swedish meats förädlade verksamhet, alltså det som görs under Scan varumärket. Men Atria vill också gå in som minoritetsägare i slakt och styckningsverksamheten.

Fördelarna för Swedish meats är enligt Atria att de nu kan behålla majoritetskontrollen av slakt och styckningsverksamheten och istället för att bli uppköpta få en partner.

I mitten av december är det tänkt att Swedish meats föreningsstämma som består av 22 500 lantbrukare ska ta ställning till HK Ruokatalos bud som kom i början av november.

Flera i styrelsen har varit kritiska till det köpet bland annat för att affären inte tar hänsyn till uppdraget att sälja svenskt kött till högsta pris, så här säger den nye budgivaren om det.

– Jag kan garantera att Scanvarumärket hos oss kommer förbli svenskt, både i ursprung och med svenska råvaror, säger Christer Åberg, vd på Lithells.