Nytt bud på Swedish meats

På tisdagen kom det ett nytt bud på delar av bondeägda slakterikoncernen Swedish meats verksamhet. Det kom från det finska livsmedelsföretaget Atria, med svenska dotterbolaget Lithells. Enligt Swedish meats koncernchef kan syftet vara att skapa splittring bland medlemmarna.

En som också är förvånad över budet är lantbrukare Magnus Björkman i Tomelilla som är ordförande i Swedish meats regionråd i södra och västra Skåne.

– De har varit med i processen tidigare, men då hoppat av, säger Magnus Björkman.

För ett par veckor sedan ingick Swedish meats ett avtal med finska koncernen HK Ruokatalo. Detta ska Swedish meats drygt 22 000 medlemmar ska ta ställning till i mitten av december.

Men på tisdagen kom alltså ett konkurrerande bud från finska livsmedelsföretaget Atria som vill köpa loss den så kallade förädlingsdelen, det vill säga korvar, pastejer och annat.

Men eftersom Swedish meats redan har ingått ett avtal med HK Ruokatalo kan syftet med det nya avtalet vara att skapa splittring bland medlemmarna. Det menar Swedish meats koncernchef Magnus Lagergren som inte vill bryta avtalet med HK Ruokalato.

Magnus Björkman som är svin och nötköttsproducent i Tomelilla håller med eftersom många medlemmar redan är splittrade till avtalet med HK Ruokatalo.