Tullen slarvade bort spaningspärm

En narkotikaspanare på tullen i Malmö höll på att ställa till stor skada när han la en pärm med hemliga spaningsuppgifter på sitt biltak och körde i väg. Först efter flera dagar hittades pärmen av en privatperson ute på stan

Tullverket ska nu se över sina rutiner för hur man hanterar hemligt material, berättar Karl Gunnheden, chef för gränskontrollen i södra Sverige.

Det var i samband med att tullspanaren var ute på ett tjänsteuppdrag som han gjorde misstaget och lade pärmen på biltaket innan han körde i väg. Pärmen innehöll fotografier och uppgifter på 50 personer som misstänks för att smuggla narkotika till Sverige. Det är ytterst hemliga uppgifter som inte får komma i orätta händer eftersom det kan förstöra allt spaningsarbete.

I flera dagar var den på vift, innan den hittades av en privatperson vid ett köpcentrum i Malmö. Han ringde polisen och undrade om de kunde komma och hämta det hemliga materialet men polisen var inte intresserad, utan sa åt upphittaren att själv komma in med pärmen. Han vände sig då till tidningen Metro som kontaktade Tullverket.