Urspårat tåg ledde till förseningar

Ett tungt arbetsfordon spårade ur vid Hästveda vid femtiden på fredagsmorgonen. Det har bland annat lett till att nattåget från Stockholm till Malmö blivit försenat.

Det var strax efter klockan fem på morgonen som det tunga arbetsfordonet spårade ur vid Hästveda norr om Hässleholm. Fordonet är ungefär så stort som en lastbil och väger tiotals ton. Anledningen till att fordonet spårade ur är att en spårväxel låg på fel håll.

Den första prognosen efter urspårningen tydde på att nattåget från Stockholm skulle bli rejält försenat, men redan strax efter klockan sex kunde ena spåret förbi olycksplatsen öppnas, och därför blev Stockholmståget bara någon dryg timme sent.

Under förmiddagen räknar Banverket med att fordonet ska kunna lyftas upp på spåret igen med hjälp av en stor domkraft. Under tiden kommer bara ett av de två spåren förbi Hästveda vara öppet, och det leder till mindre förseningar på tågen som ska förbi där.

Hur många personer som var ombord på fordonet när det spårade ur är okänt, men enligt Banverkets pressinformatör ska ingen ha kommit till skada.