Skarp kritik mot färdtjänstreglerna

Inför att flera kommuner i Skåne står på tur att införa de nya färdtjänstreglerna, som antogs i stora delar av regionen för ett år sedan, riktas nu kritik mot hur färdtjänsten fungerar.

Reglerna kan till exempel få som konsekvens att de som använder färdtjänst kan komma en timme för tidigt till till exempel jobbet eller ett anslutande tåg.

En av dem som har upplevt problem är Knut Thorstensson, som varje dag använder färdtjänst mellan hemmet i Kristianstad och arbetet i Hässleholm.

– Ibland måste jag ändra på mina fasta resor för att jag ska ut på ett annat företag och jobba, och har man otur kan det bli 45 minuter innan man ska vara där, säger han. Ska tillvaron vara så här jobbig bara för att jag inte kan ta en bil?

Regelverket finns i 27 av Skånes kommuner, bland annat i Ystad, Helsingborg och Kristianstad. I Lund har det föreslagits men inte antagits än.

De som använder färdtjänsten kan alltså tvingas att rucka på sin tid upp till en timme, men det är något som är nödvändigt, menar Kenneth Gravin på kommunförbundet i Skåne som har tagit fram regelverket.

– I kommunerna har man sagt att man måste ha regler som möjliggör samordning av resorna. Det finns säker enskilda som kan uppleva detta som försämringar, säger han.