Tv-serie ger draghjälp åt jordbruket

Allt fler ungdomar intresserar sig för naturbruk. Och tv-serien ”Bonde söker fru” ger nu extra draghjälp till att förbättra bilden av lantbrukare bland ungdomar.

– Jag tror att det ger en positiv bild av jordbruket och att det sedan kompletteras av relationer och spelet mellan människor gör att det blir ett bra sammanhang, säger Hans Martinsson, rektor på Önnestadsgymnasiet utanför Kristianstad.

Tv-serien ”Bonde söker fru” har fått stort genomslag i Sverige. På Önnestadsgymnasiet utanför Kristianstad är det naturligtvis många elever som följden teveserien eftersom skolan har en inriktning på jordbruk och hästhållning.

– De går på picknick och det är mysigt och inte så mycket slit, bönderna får lantbruket att se roligt ut och att det inte bara är skitgöra, säger eleverna Anni Christensson och Annette Persson om den bild av jordbrukslivet som tv-serien förmedlar.

På Önnestadsgymnasiet har man sedan tre år tillbaka märkt att fler elever söker sig till naturbruksprogrammen. Tv-serien ”Bonde söker fru” kan ytterligare stärka den trend tycks finnas bland ungdomar just nu.

– Ungdomar värdesätter djur och natur och att kunna genomföra sin gymnasieutbildning genom att blanda teori och praktik tror jag tilltalar många unga, säger rektorn Hans Martinsson.