Nosabydom står fast

Domen på fjorton månaders fängelse står fast för den lastbilschaufför som orsakade tågolyckan i Nosaby utanför Kristianstad i september 2004. Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd i målet.

Det var fredagsmorgonen den 10 september 2004 som järnvägskorsningen i den lilla orten Nosaby strax öster om Kristianstad hamnade i centrum av nyhetsvimlet.

Strax efter klockan nio kom ett Kustpilentåg österifrån, tåget körde rakt in i en lastbil som stod mellan bommarna i järnvägskorsningen.

Tågets vagnar spårade ur och två personer omkom och ett femtiotal skadades.

Därefter startade det rättsliga efterspelet. Både tingsrätten och hovrätten ansåg att det var lastbilschauffören som var ansvarig för olyckan.

Han hade inte i tid uppmärksammat att det blivit rött ljus och när lastbilen sedan hamnade mellan bommarna gick han ut ur lastbilen och försökte lyfta upp den ena bommen i stället för att köra rakt igenom den.

Han dömdes därför i både tingsrätt och hovrätt till 14 månaders fängelse för bland annat grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Lastbilschaufförens advokat Leif Silbersky menade att det var fel på signalsystemet vid järnvägs övergången men det argumentet lyssnade alltså inte rätten på.

Lastbilschauffören och hans advokat ville sedan att Högsta domstolen skulle ta upp målet, men på torsdagen kom alltså beskedet från HD. Det blir inget prövningstillstånd och hovrättens dom på 14 månaders fängelse står fast.