Malmöföretag hotas av bostadsbygge

Kockums Industrier har inlett leveranserna av vad de hoppas blir en serie på 680 gruvvagnar till LKAB i Kiruna och Malmberget. Men företaget hotas av att starka krafter inom Malmö stad som vill riva industrilokalen och bygga bostäder

K Industrier har 70 anställda sedan företaget fick ta över LKAB-ordern när ett sydafrikanskt företag misslyckades med leveranserna. Inom ett par år nyanställs ett 20-tal plåtslagare och svetsare från det industrigymnasium som startats tillsammans med några andra Malmöföretag.

Huvudägaren och vd:n Björn Widell tror på en strålande framtid för godsvagnar ute i Europa eftersom många är nedslitna och faller för åldersstrecket.

Leveranserna av gruvvagnar pågår till våren 2010, företaget har hyreskontrakt till 2013, men Malmö stad vill riva de gamla varvslokalerna och bygga attraktiva havsnära bostäder.

Enligt Björn Widell hotar det verksamheten, varken företaget eller kommunen kan finansiera det miljardbelopp som krävs för att riva, bygga nya lokaler och flytta maskiner.