Åtalad för hustrumord tiger i rätten

På fredagen inleddes hovrättsförhandlingarna mot den 49-årige man som står åtalad för mordet på sin då 28-åriga fru som hittades död i ett badkar i sitt hem 2001.

Det var en sotare som skulle in och undersöka ventilationen i den 28-åriga kvinnans lägenhet som fann henne död, liggandes på rygg i badkaret. Det var den 22 maj 2001. Då var kvinnans man och ettårige son försvunna.

Fick prövningstillstånd
Först i januari i år greps mannen då han sökte asyl under ett annat namn och i maj dömdes han för mord. En dom som mannen överklagade men alldeles för sent. Men Högsta domstolen gav mannen prövningstillstånd i hovrätten.

Tiger i rätten
Under hela processen i tingsrätten vägrade mannen att tala, istället satt han och läste en bok. Inte heller under de inledande förhandlingarna i hovrätten sa mannen något. 

Istället använde han en handdator för att protestera när åklagaren talade. ”Det stämmer inte” och ”han ljuger”, skrev han. Emellanåt skakade han också på huvudet åt åklagaren under den timslånga inledningen.

Teknisk bevisning saknas
Trots att dagens hovrättsförhandling i princip var en repris av det som redan framkommit tror mannens nya försvarsadvokat, Karsten Nyblom att tingsrättens dom kan ändras.

– Ja, eftersom det inte finns någon teknisk bevisning som binder honom. Det är ett indiciemål och det finns flera frågetecken, säger Karsten Nyblom.

Hävdar självmord
Mannen och hans försvarsadvokat hävdar att kvinnan begått självmord men åklagare Pehr Ola Persson hävdar fortfarande att det var kvinnans make som dränkt sin fru. Det grundar han bland annat på att kvinnan flera gånger anmält sin man för misshandel och i polisförhör uppgett sig vara rädd för att han skall döda henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".