Svart vecka på skånska vägar

Det har varit en svart vecka på de skånska vägarna, ovanligt många olyckor i trafiken, många med personskador och fyra personer har mist livet. Men enligt Vägverkets utredare är det en ren slump att så många dödsolyckor har inträffat på så kort tid.

En 19-åring på motorcykel kolliderade i veckan med en personbil i Simrishamn och avled av sina skador. Tidigare i veckan dog en 92-årig dam som blivit påkörd av en bil i centrala Åstorp.

En person omkom i tisdags på väg 108 vid trafikplats Lund södra och även en cyklist i Lund har mist livet i trafiken den senaste veckan.

Normalt år
Fyra döda på två dagar, det är inga roliga siffror. Men enligt Vägverket finns det ännu inget som pekar på att 2006 kommer vara ett dystrare år än vanligt när det gäller antalet döda i trafiken.

Inga likheter
Trafiksäkerhetsanalytikern Lars Ekman på Vägverket har tittat närmare på den senaste tidens dödsolyckor och säger att det inte finns några likheter mellan dem. Det är helt enkelt slumpen som avgjort att trafikolyckorna inträffat där de gjort och att de haft dödlig utgång.

Utreds noga
På Vägverket har man märkt av den senaste tidens alla olyckor. Lars Ekman säger att de har massor att göra eftersom alla dödsolyckor utreds väldigt noggrant.

Långt ifrån mål
Hittills i år har det inträffat drygt 50 dödsolyckor i Skåne, vilket är ungefär lika många som förra året men långt ifrån Vägverkets mål för nästa år, då antalet döda i trafiken inte får överstiga 29.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".