Stort söktryck på utbyggd yrkesutbildning

Kvalificerade yrkesutbildningar, KY-utbildningar, blir allt populärare. I Helsingborg är både utbudet av kurser och antalet ansökningar fler än någonsin.

En av de nyare utbildningarna som väckt stort intresse är ”Handledare i social omsorg”, en utbildning som blev till eftersom kommunerna i nordvästra Skåne tyckte att den egna vårdpersonalen behövde ny kompetens.

– Tanken är att handledarna skall kunna hjälpa personalgrupper inom vård och omsorg att bli bättre på att ta hand om de människor som de arbetar med, Arne Gunnarsson, utbildningsledare på Yrkeshögskolan i Helsingborg.

Många sökanden
KY-utbildningar är direkt kopplade till ett behov på arbetsmarknaden och därför får flera av studenterna arbete efter utbildningen. Trots att utbildningen, som skall träna kommunikativa och empatiska förmågan, är ny och ganska okänd var det fyra sökanden per plats.

– Jag skulle kunna vara en resurs, en hjälp till arbetsgruppen, för att kanalisera krafterna så att man inte spiller krafterna på onödiga konflikter, säger undersköterskan Karin Olsén.

Under utbildningen har hon bland annat har lärt sig hur människor reagerar utifrån sin bakgrund.

Inga garantier
Det är ett halvår kvar tills eleverna får använda sina kunskaper och trots att det är kommunerna som efterlyst utbildningen är det ovisst vad som kommer att hända med eleverna.

– Det finns inga garantier men det är min arbetsgivare, Helsingborgs stad som har uttryckt önskemål om att få ett visst antal handledare som skall jobba inom vård och omsorg, jag får förlita mig på att de lever upp till sitt halva löfte, säger Karin Olsén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".