Madsen rasar över nytt seriesystem

Herrarnas fotbollsallsvenska utökas från och med 2008 från 14 till 16 lag. Det beslutade Fotbollförbundets representantskap på lördagen.

Både Malmö FF och IFK Göteborg har protesterat mot förslaget och nu kritiserar MFF:s ordförande Bengt Madsen hur beslutet har gått till.

– Att göra en så stor förändring utan att ens göra en undersökning, ett beslut som i stort sett baseras på handuppräckning, det tycker vi är utomordentligt allvarligt, säger han.

Med det nya seriesystemet flyttas tre lag upp direkt från superettan, medan bara ett lag får lämna allsvenskan.

Borde undersökt alternativ
Bengt Madsen tycker istället att Fotbollförbundet borde tittat på andra alternativ för att nå målen med större publik och fler matcher. Han ger exempel från Danmark där man har reducerat allsvenskan till tolv lag och där lagen möts tre gånger i seriespel, vilket skulle ge fler matcher än om serien utökas till 16 lag.

Förändra säsongen
Bengt Madsen tycker också att Fotbollförbundet borde tagit hänsyn till och undersökt möjligheten att spela höst-vår, istället för vår-höst, som många andra länder tillämpar.

– Det kanske möjligen kan ta oss tillbaka på rankinglistorna till bättre placeringar i spelet ute i Europa, säger Bengt Madsen.

Går inte att backa
Han beklagar att Fotbollförbundet ändå fattade sitt beslut på så vaga grunder och varnar för att det kan bli problem om förändringen inte ger den publikökning som förbundet vill ha.

– Om det visar sig att det är ett mindre bra beslut kan man inte gå tillbaka till det gamla, eftersom det här påverkar hela seriesystemet rakt ner, säger Bengt Madsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".