Tvekan inför ökat flyktingmottagande

En färsk prognos visar att antalet flyktingar till Sverige kommer att vara fler än vad man tidigare räknat med. Integrationsverket har därför skickat ut en förfrågan om ökat flyktingmottagande men många skånska kommuner är tveksamma till att skriva avtal med Integrationsverket.

– Vi för gärna en diskussion men är bekymrade av det osäkra läget på vår arbetsmarknad med tanke på uppsägningarna på Tarkett och Scania, säger Tommy Johansson (s), ordförande Östra Göinges kommunstyrelse, en av kommunerna som fått brevet.

Integrationsverket att de vill se vad kommunerna kan göra för att skriva avtal om så kallade introduktionsplatser för de människor som fått uppehållstillstånd.

Svårflirtade
Under introduktionstiden skall de nya svenskarna få kunskap om bland annat arbetslivet och språket för att snabbt komma in i det svenska samhället. Men många kommuner är svårflirtade, trots löfte om extra pengar från regeringen är allt för många tveksamma.

Osäker arbetsmarknad
I Östra Göinges fall hänvisar man till en osäker arbetsmarknad efter att kommunens stora företag sagt upp många anställda. Men Tommy Johansson ser trots det positivt på möjligheten att få nya invånare.

– Många har rätt utbildning som skulle kunna passa in vårt produktionsinriktade samhälle här uppe och jag tror att om vi bara får lite tid att resonera kring de här frågorna skall vi nog kunna hitta fruktbara diskussioner med Integrationsverket, säger han.

Alla borde hjälpa till
Gunilla Larsson arbetar i Broby och hon är positiv till att Integrationsverket vill ha mer hjälp från kommunerna.

– Alla måste dra sitt strå till stacken och hjälpas åt för att hjälpa de här människorna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".