Arkiv: PRESSENS BILD

HSB varnar medlemmar för nätbrister

Trots försäkringar från Telia är problemen med bredbandet i HSB Malmö:s lägenheter ännu inte lösta.

Fortfarande läcker information från nätet för runt 4 000 kunder. Nu varnar HSB Malmö sina medlemmar för att använda internet.

– Vi varnar för att använda nätet när det gäller sekretessuppgifter som kan komma i felaktiga händer, säger Lars Danielsson, VD, HSB Malmö.

Egen undersökning
Han fick på lördagen besked från Telia att problemen var lösta. Därefter har HSB Malmös egna tekniker undersökt nätet.

– Det visade att en del av problemen var lösta men inte alla. Fortfarande finns det problem i nätet, säger Lars Danielsson.

Fel i uppgradering
Det var i början av veckan som Telia uppgraderade sin utrustning i ett bostadsområde i Malmö, men i något gick fel och nätet började läcka. Har man rätt utrustning kan man se vilka hemsidor som andra personer inom samma nät är inne på och även läsa delar av e-post.

Problemen kvarstår
Telias nätchef Ove Alm försäkrade på lördagen i P4 Radio Malmöhus att felet var avhjälp men så är alltså inte fallet. När problemen nu kan vara lösta är oklart.

– Jag antar och förutsätter att Telia arbetar med full kraft för att lösa detta, säger Lars Danielsson.

TDC stoppar leverans
Den bristande säkerheten i Telias bredbandsnät kan även få andra effekter. Det danskägda bolaget TDC som nyligen skrivit avtal med HSB Malmö om att leverera bredband till runt 25 000 HSB-lägenheter i Malmö väljer efter de upptäcka bristerna i Telias nät, att skjuta upp sin leverans.

”Underlättar inte relationerna”
Lars Danielsson vill ännu inte säga om nätproblemen kan få några konsekvenser för HSB:s affärer med Telia.

– Det är klart att detta är inget som underlättar relationerna, säger han.

Tidigare artiklar:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".