Bilskrotar hotas av skrotad premie

Nästa år försvinner med största sannolikhet skrotningspremien, det vill säga den summa som betalas ut när en bil skrotas. Det här gör framtiden mycket oviss för bilskrotarna.

– Det rör sig om mellan två och två och en halv miljon kronor varje år som vi blir av med. Då måste vi titta över om vi måste permittera eller höja våra priser, säger Patric Bjurhovd, som ansvarar för 25 anställda på Harrys bilskrot i Malmö.

Diskussionen kring skrotpremierna har pågått länge, och skrotfirmorna har fått höra att reglerna skulle ändras från 1 januari nästa år. Då får producenterna ansvar för att bilarna ska återvinnas miljövänligt.

Ännu är emellertid ingen proposition lagd om att avskaffa skrotpremierna, och Vägverket menar att ett riksdagsbeslut därför inte hinner träda i kraft förrän tidigast nästa sommar. Skrotfirmorna lever därför i ovisshet om hur förutsättningarna kommer att se ut nästa år.

– Innerst inne hoppas vi att den nya regeringen ska inse att det är ett ganska bra system vi har i Sverige och behålla skrotpremien, säger Patric Bjurhovd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".