Försvunnen varg troligen uppäten

Länsstyrelsen hävdar att den varg som försvunnit från Skånes djurpark för tre veckor sedan med största sannolikhet inte rymt utan blivit uppäten av de andra vargarna i djurparken. Men djurparkschef Staffan Åkeby håller inte med.

– Under djurparkens mer än femtioåriga historia har vi aldrig varit med om att någon varg skulle ha blivit dödad och så fullständigt att uppäten att man inte hittar minsta spår, säger djurparkschefen Staffan Åkeby.

Länsstyrelsen och vargsspecialister från Grimsö forskningsstation hävdar att vargen med största sannolikhet har blivit uppäten av de andra vargarna i flocken på djurparken. Det som talar för detta är att vargen varit kan ha varit utsatt för mobbing av de andra vargarna och att det dessutom inte finns några skador på inhägnaden.

Samtidigt har det kommit in vittnesuppgifter från folk som har sett vargen. Om man ska tro på dessa rapporter har den rört sig i en cirkelaktig rörelse från Svalöv upp mot Hallandsåsen och sedan österut mot Kristianstad. Om vargen är på rymmen är det omöjligt att säga var den befinner sig nu.

– Om det nu var så att den var mobbad och utstött av de andra vargarna så längtar den inte tillbaka till djurparken, säger Staffan Åkeby djurparkschef på Skånes djurpark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".