Ystadluft inte så dålig som befarat

Mätningar visar att luften i Ystad inte är så dålig som befarat. Ändå samlades många Ystadbor på måndagskvällen för att diskutera luftkvaliteten i stan. Många är oroliga för vad som kommer hända med miljön om planerna på att bygga ut hamnen blir verklighet.

– Jag tror vi kommer förlora väldigt många turister och miljön kommer påverkas väldigt mycket för oss som bor i Ystad, säger Ystadbon Mona Strand.

Luftkvaliteten mättes eftersom många klagat på Bornholmstrafiken. Kväveoxider och svaveloxid runt om i stan har undersökts och resultaten visade att Ystad ligger bra till i förhållande till tillåtna gränsvärden och andra skånska städer.

Men eftersom kommunen funderar på en utbyggnad av hamnen är många oroliga för framtiden. Kommunchef Kent Jagerborn tror dock inte på en sämre miljö. Snarare tvärtom.

– Med rätt åtgärder som elanslutning, katalysatorer och annat bränsle så ser vi på den redovisning som har gjorts att det blir bättre, säger kommunchef Kent Jagerborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".