Unik rättegång i Helsingborg

Under tisdagen inleddes en unik svensk rättegång i Helsingborgs tingsrätt. Det är första gången som en rättegång om yttrandefrihetsbrott som rör ett dataspel hålls i Sverige. På de åtalades bänk sitter en importör från Ängelholm.

Det våldsamma dataspelet Postal 2 importerades till Sverige via en person i Ängelholm som plockade in 200 exemplar av spelet. Spelet ger möjlighet att döda personer och djur och är fullt med blodiga detaljer. Så pass blodiga och våldsamma att justitiekanslern JK reagerade och lämnade in en stämningsansökan mot den nu 38-åriga Ängelholmaren som tagit in spelet till Sverige.

Målet med det här dataspelet har redan varit uppe i Helsingborgs tingsrätt en gång. Då handlade det om att göra klart om det var ängelholmaren eller hans danska chef som är ansvarig utgivare för spelet i Sverige.

I slutet av februari i år beslutade tingsrätten att det var den svenske importören som var ansvarig och därmed gjorde de det möjligt att hålla Sveriges första yttrandefrihetsmål som rör ett dataspel. På tisdag inleds rättegången där en jury ska slå fast om spelet bryter mot yttrandefriheten. Om den 38-åriga ängelholmaren fälls kan han få böter eller fängelse i högst två år.

Nu ska juryn säga ja eller nej till åtalet. Bara om den säger ja så får de tre domarna avkunna dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".