Nytt blåljussystem med barnsjukdomar

I nordöstra Skåne har polisens nya kommunikationssystem Rakel testats dagligen i snart åtta månader. Erfarenheterna är övervägande positiva men det finns fortfarande vissa brister i systemet.

– Man får vissa barnsjukdomar med ett nytt system. Vi har vissa områden med täckningsbrister som måste åtgärdas, säger Jörgen Berggren, projektledare vid rikspolisstyrelsen för Rakelprojekt.

Sedan maj månad har dagligen cirka 150 poliser i nordöstra Skåne testat det nya digitala kommunikationssystemet Rakel. Det är tänkt att användas gemensamt av bland annat polis, räddningstjänst ambulans.

Men Krisberedskapsmyndigheten begär nu extra pengar av regeringen för att förbättra brister i Rakel. I nordöstra Skåne finns det till exempel vissa ställen på både landsbygden och tätorten där täckningen inte är den bästa. Dessutom måste systemet bli säkrare under strömavbrott.

Men Johan Berggren som är projektledare för Rakel i Sverige tycker ändå att fördelarna med det nya systemet är övervägande.

– Man kan inte avlyssna Rakel på det sätt som man kunde med de gamla systemen. Och vi har mycket sekretessbelagd information, säger Jörgen Berggren, projektledare Rakelprojektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".