Lund blir rättvisemärkt

Lund ska bli en rättvisemärkt kommun eller ”Fairtrade city”, precis som Malmö. Det innebär att kommunen, när det är möjligt, ska handla upp varor som uppfyller kraven för att bli rättvisemärkta. Men Lunds kommunjurister är kritiska och menar att det här innebär att kommunen bryter mot lagen. I Malmö resonerar juristerna annorlunda.

I Lund så vill man i framtiden handla upp rättvisemärkt kaffe, te, choklad och så vidare. 

Men kommunens jurister är kritiska, i en tjänsteskrivelse till kommunstyrelsen i våras, skrev man att det här kan strida mot lagen om offentlig upphandling. 

För juristerna menar att enligt lagen så är det bara vissa bestämda faktorer som man får ta hänsyn till vid en offentlig upphandling och om en vara är rättvisemärkt är inte en av de faktorerna.

Men trots att juristernas tror att det kan vara olagligt så går projektet i Lund ändå framåt.

– Det är en tolkningsfråga, säger Karin Loodberg, chef för den miljöstrategiska avdelningen leder arbetet.

I Malmö, som redan är rättvisemärk, så tolkar juristerna frågan annorlunda än kollegorna i Lund. I Malmö så lutar man sig mot EU-direktiv.

– Det kan eventuellt strida mot Lagen om upphandling, men vi följer EG-direktiven, säger Jan Hofnell, stadsjurist i Malmö.

Snart avgörs det vem som har rätt, för i veckan så kommer tillsynsmyndigheten för de här frågorna, Nämnden för offentlig upphandling, att besluta om det är lagligt för kommuner att handla rättvisemärkt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".