Unga psyksjuka flyttas under julen

De psykiskt sjuka unga på universitetssjukhuset MAS i Malmö kommer att flyttas till akutavdelningen under julveckorna. Personalen ska nämligen ha jullov. Det innebär att ett antal tonåringar får fira jul på en avdelning med hårdare restriktioner och mindre julpynt.

– Akutavdelningen har större genomströmning av patienter. Där behöver man erbjuda en så säker miljö som möjligt. Därför blir avdelningen lite mer avskalad i sin inredning, säger Anneli Parnegård, chefsöverläkare på barn och ungdomspsykiatriska kliniken på MAS.

Hon säger att även akutavdelningen är vårdande i sitt omhändertagande och att man även där kommer att baka pepparkakor och lussekatter. Dessutom tror hon att flera inlagda kommer att fira jul med familjen under några dagar och därför inte märker så mycket av flytten.

Att ha båda avdelningarna öppna är inget alternativ, för många i personalen vill vara lediga. Att ta in vikarier är inget alternativ.

Så med julstämningen blir det lite annorlunda än vanligt. Julgranskulorna går bort och byts ut mot pappfigurer.

– Vi har en generell regel att vassa och stickande föremål inte får användas, säger Anneli Parnegård, chefsöverläkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".