Häktesvakt i rätten

På onsdagen inleddes rättegången mot den 31-årige häktesvakt, som är misstänkt för att mot betalning försett en intagen på häktet i Malmö med mobiltelefon.

En intagen man på häktet i Malmö är misstänkt för att vara inblandad i en stor narkotikahärva, och han är häktad med restriktioner, vilket bland annat innebär att han inte får ringa några telefonsamtal annat än till godkända nummer som till exempel sin advokat eller till polisen.

Men på något sätt fick han tag på en telefon och lyckades flera gånger under hösten prata med sin fru, som också är misstänkt för att vara inblandad i samma knarkhärva. Men hur mannen lyckades ringa råder det delade meningar om.  Åklagaren Per Nichols menar att han kan bevisa den 31-årige häktesvakt som nu står åtalad, mot betalning lånat ut dels sin privata mobiltelefon och dels en av häktets telefoner till den häktade mannen.

Men 31-åringen själv nekar till att han skulle ha fått betalt, istället så säger han att den häktade mannen vid ett tillfälle överfallit honom, satt en penna mot hans hals och tvingat till sig hans telefon. Vid andra tillfällen ska den häktade mannen ha lurat honom och sagt att han skulle kontakta polisen när han i själva verket ringde till sin fru. Men vad som kan ligga häktesvakten till last är att han aldrig rapporterat det här, varken till sin chef eller till någon kollega.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".