Släckningsarbete pågår på Kullen

Tidigast under torsdag eftermiddag kan polisen göra en teknisk undersökning vid den nedbrunna gamla fyrvaktarbostaden vid Kullaberg. Byggnaden som numera är kafé och restaurang brann ner till grunden natten till torsdag.

- Det är en glödbrand som vi håller på och bekämpar och det gör vi genom att köra med tankbil fram och tillbaka. Vi spolar vatten som vi blandar diskmedel i för att sätta ner ytspänningen, säger Per Wendler som är brandbefäl på platsen.

Under natten har det blåst mycket vilket kan ha bidragit till det kraftiga brandförloppet.

Fortfarande är polisen inte säker på om det befann sig någon person i det nedbrunna huset. Man letar under torsdagen efter en person som varit anställd som guide vid Kullaberg och som tidvis bott i den brandhärjade fastigheten, men om den personen var där när branden utbröt vet man ännu inte.

Populärt utflyktsmål

Kullaberg är Höganäs kommuns populäraste utflyktsmål med en halv miljon besökare per år. Något som kan komma att förändras om det inte finns någon servering på plats.

– Kullaberg är mycket av vårt varumärke och den här byggnaden har sitt signum bredvid fyren. Det är stora kulturhistoriska värden som försvinner, säger Anneli Sjöborg som är kulturchef i Höganäs.

Samtidigt påpekar hon att det är viktigt att kaféet och restaurangen byggs upp igen.

– Förhoppningsvis så samlas alla ideella krafter ihop så att man tillsammans kan göra sak av att bygga upp och restaurera. Det är en stor turistattraktion så det måste få finnas kvar i fortsättningen också med den service som en restaurang ger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".