Malmö får kvällsöppna vårdcentraler

Malmöborna ska få bättre tillgång till vårdcentralerna. Det ska vara öppet till åtta på kvällarna och kanske till och med helgöppet. Det beslutade Nämnden för sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt på fredagen på sitt sista möte. De undersöker också om en ny jourcentral ska öppnas.

– Det blir någon gång under 2007. Det är oacceptabelt med 50 000 besök på jourcentralen idag, säger Per-Olof Olofsson, ordförande i nämnden.

Idag är tillgängligheten på den enda jourcentral vid Södervärn dålig med långa köer. Samtidigt är det svårt att komma fram för att boka tid på telefon. Förutom att man lovar fler läkare, satsar man framförallt på erbjuda vård på vårdcentralerna runt om i staden på kvällar och helger.

Vem som ska ha öppet på kvällarna bestäms efter behov. Bland annat i Södra innerstaden, Hyllie och Fosie efterfrågar man det. I områden som Borgmästargården, där det bor många äldre kanske det inte behöver kvällsöppet

Per-Olof Olofsson, ordförande för Sydvästra Skånes distriktsnämnd

Reporter: Tona Ishaq.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".