20-tal svenskar gripna i Köpenhamn

Minst ett 20-tal svenskar finns bland de knappt 300 som greps i samband med de stora kravallerna i Köpenhamn på lördagskvällen.

Det som började som en fredlig demonstration mot stängningen av Ungdomshuset urartade snart med sammandrabbning mellan demonstranter och polis. Sex personer skadades.

Sex personer skadade
Fyra poliser och två demonstranter skadades, varav en allvarligt sedan han fått en gatsten huvudet vid sammandrabbningarna. Det som började som en fredlig demonstration vid ungdomshuset på Jagtvej höll bara i tretton minuter. Sedan ingrep polisen och det hela urartade.

Enligt polisen kastade demonstranterna gatsten och möttes med tårgas. På flera platser tändes bål och allt i från cyklar till julgranar använder för att bygga barrikader.

Svenskar gripna
273 personer greps. Bland de gripna finns flera svenskar säger vice politiinspektör Lars Hauggaard vid Köpenhamnspolisen:
– Vi har ännu inte fått den totala siffran, men det är i alla fall 20-30 svenskar bland de gripna.

Under söndagen kommer de gripna att ställas inför en domare som tar ställning till om de kommer att fortsätta vara fängslade eller släppas fria.

På söndagsmorgonen brann det ett lite bål på Jagtvej och 30-40 människor fanns kvar på gatan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".