Spekulation driver upp bostadsrättspriser

På de trånga bostadsmarknaderna i framför allt Malmö och Lund med få objekt och många köpare blir det nu allt vanligare att de som köper nyproducerade lägenheter lockas att sälja vidare direkt, utan att flytta in, i syfte att tjäna pengar.

– Det är ett välkänt fenomen. Jag läser om det och jag ser det, absolut, säger Armand Sander, VD, byggföretaget Vikeborg och Sander.

”Nybyggt 2006. Ingen har bott i lägenheten.” Så lyder en av annonserna i söndagstidningen, utgångspriset, 2,5 miljoner kronor, är 500 000 kronor över det ursprungliga priset.

Gott om exempel
Att köpa och sälja vidare utan att flytta in blir allt vanligare. Det bekräftar flera företag som P4 Radio Malmöhus har pratat med som bygger lägenheter i bland annat Malmö. Det finns ingen statistik över hur ofta det händer, men det finns gott om exempel.

– Vi färdigtställde en fastighet där en person sålde lägenheten 2005, precis efter tillträdde och fick väldigt mycket mer betalt en vad de betalat ursprungligen, säger Armand Sander. 

”Pengar vi kunde tjänat”
I det fallet steg priset på lägenheten med ungefär en halv miljon kronor. Andra byggföretag uppger att de sett ökningar på upp till en miljon kronor. Armand Sander säger att det här är pengar som hans företag hade tjänat om de hade kunnat förutspå hur bostadsmarknaden skulle se ut ett år efter att projektet satte igång. Framöver kommer han själv att höja priset.

– Jag skulle ju ljuga om jag sa nej. Det är klart att vi gör, säger Armand Sander.

För många intressenter
Fenomenet som tog fart under 2005 beror, enligt Armand Sander, på för många intresserade av de få exklusiva lägenheter som byggs. Samtidigt tror han inte att det kommer att bli värre med dagens byggtakt. Nu för tiden försöker hans företag komma åt problemet genom att inte tillåta en ny person köpa lägenheter innan den första ägaren fått tillträde till den.

– Det innebär att man förhindrar spekulation på vägen, sa Armand Sander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".