Fritt fram att annonsera på bussarna

Vem som helst ska kunna köpa reklam på Skånetrafikens bussar, det slår nu länsrätten fast i en dom. Bakgrunden är att Skånetrafiken velat förhindra att rasistiska organisationer köper reklamplats.

Förra hösten köpte skånepartiet reklamplats på bussarna i Malmö. Reklambudskapet var att kärnkraftsreaktorna i Barsebäck skulle startas. I annonsen fanns också skånepartiets webbadress där man kunde läsa om partiets åsikter om bland annat invandring. Den här reklamen väckte ilska, speciellt för att sverigedemokraternas försök att annonsera året innan stoppades.

Nya regler

För att stoppa rasistiska organissationer att annonsera införde Skånetrafiken nya regler. Man skulle inte bara ta hänsyn till vad som står i reklamen utan också vem som står bakom den och på det viset skulle man förhindra att exempelvis främlingsfientliga partier annonserar. Men det här är inte tillåtet enligt länsrätten.

Alla har rätt att annonsera

Eftersom vi har yttrandefrihet och fri åsiktsbildning så har alla rätt att annonsera på bussarna. Samtidigt skriver länsrätten ett tillägg i domen och hänvisar att om annonsen tillhör en webbplats med ett uppenbart olagligt innehåll kan den stoppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".